Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Začal závodit ve třiceti, teď je šampión: Vladimír Netušil září ve světě formulí

Naše téma
Radim Šlezingr | 17.05.2024
Vladimír Netušil ukazuje svůj závodní stroj | foto: Deník/Vladimír Pryček
Formule miloval už jako dítě a snil o tom, že v nich jednou sám bude závodit. Povedlo se, i když mnohem později. Český pilot Vladimír Netušil začínal ve světě sportu až ve třiceti letech. Přesto se dokázal prosadit a v roce 2021 se stal mistrem šampionátu Formule 3 FIA Central Europe.
Začínal jako fanoušek u televizní obrazovky, dnes jeho jméno zná téměř každý příznivec motoristického sportu. Dvaačtyřicetiletý Vladimír Netušil si dokázal splnit své sny bez ohledu na věk a v kokpitu formule se prosadil.

Už jako dítě byl vášnivým fanouškem formule 1. V televizi sledoval každý závod, zároveň snil o tom, že někdy v budoucnu sám usedne za volant rychlých monopostů. Povedlo se mu to až mnohem později, závoděním se začal zabývat ve svých třiceti letech. Přesto dokázal prorazit.

Podívejte se, jak vypadají závody Formule 3
„První svezení ve formuli bylo pro mě nezapomenutelným zážitkem,“ vzpomíná Vladimír a zároveň dodává, že vyrostl v době, kdy dominovalo Ferrari a Michael Schumacher.

„Měl jsem vždycky rád červené, a když jsem se poprvé svezl ve formuli s trubkovým rámem, kterou svařovali nějací chlapi z Chomutova, věděl jsem, že do toho chci jít naplno.“

Obdiv k motorsportu a letitá touha závodit ho nakonec přivedly k rozhodnutí, že si vyzkouší závodění na okruzích.

Dostavil se úspěch
I když začal Vladimír Netušil se závoděním relativně pozdě, postupně si budoval jméno v amatérských sériích v České republice. Šel do toho naplno. Díky vrozené soutěživosti a odhodlání dokázal hned první závod vyhrát.

Tým formule 1 Red Bull Racing opět zavítá do Česka, tentokrát se svou událostí Red Bull Showrun:

„Na mosteckém okruhu jsem se poté objevil asi pětkrát. Zajímal jsem se, jaké časy tam dosahovali ostatní jezdci. Měl jsem pocit, že jsem rychlý, stejně jako každý na začátku,“ popisuje své začátky Vladimír.

Za svým cílem šel rychle a postupně se propracoval z amatérských závodů k profesionálním sériím. Nakonec získal titul mistra Formule 3 FIA Central Europe v roce 2021.

Příprava na další závody
V současné době se Vladimír Netušil připravuje jako pilot nezávislé závodní stáje Formule 3 - Effective Racing na nadcházející závody v rámci světa motorsportu. Intenzivně pracuje na zlepšení fyzické kondice, síly a reflexů, tedy klíčových faktorů pro úspěch na závodní trati. Zdokonaluje se také v technických dovednostech a strategiích, které mu pomohou dosáhnout výhry v nadcházejících závodech.

V Evropě skoro neznámý, v Americe velice populární. Takový byl Lloyd Ruby:

Jeho příběh může být pro ostatní inspirativní v tom, že věk nebo okolnosti nemusí být brzdou v dosažení snů. On sám je důkazem toho, že vášeň, odhodlání a tvrdá práce mohou překonat veškerá očekávání. I když to na začátku tak nevypadá a podmínky nejsou ideální. Tak jako v jeho případě.

„U mě to dlouho nešlo, neměl jsem bohaté rodiče. Tátu to dodnes mrzí. Je v tom i politika," říká Vladimír Netušil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů